Greeting Message using JavaScript

Waarom geen aardbeien of mangozeep.

Waarom hebben wij geen zeep die naar aardbeien of mango ruikt?

Die vraag krijgen we best vaak. Gewoonweg omdat er geen etherische olie wordt gemaakt van aardbeien en mango en dus synthetisch is. Het is juist mooi om te werken met wat de natuur ons wel te bieden heeft.

Toen ik begon met het maken van zeep kwam ik er al snel achter dat etherische olie ook heel kostbaar kan zijn. Gelukkig blijven er natuurlijk genoeg essentiële oliën over waar je een zeep heerlijk van kan laten ruiken en die wel betaalbaar zijn.

Maar waarom zijn sommige etherische oliën zo kostbaar.

Een mooi voorbeeld is rozenolie. De Damasceense roos bloeit maar 30 dagen per jaar in mei en juni en moet met de hand geplukt worden. Dit doen ze vroeg in de ochtend omdat de geur dan het sterkst aanwezig is. Een race tegen de klok want de bloembladeren bevatten,  hoe later het wordt, steeds minder etherische olie. Bloemblad voor bloemblad… Een goede plukker plukt ongeveer 50 kilo bloemblad per dag en voor een liter etherische olie heb je 5.000 kilo verse bloembladeren nodig. In vergelijking met lavendelolie heb je voor 1 kg essence 100 kg bloemen nodig. Begrijpelijk dat we sommige oliën niet gebruiken, ook al is de geur van echte rozenolie verrukkelijk, een stuk zeep moet wel betaalbaar blijven.

Andere kostbare etherische oliën zijn bijvoorbeeld jasmijn, sandelhout en vanille.

Etherische olie en zeep

De eerste zeep die ik maakte was met citroen olie. Wie houdt er nou niet van de frisse geur van citroen. Trots op mijn geweldig gelukte zeep en er dan na 24 uur achter komen dat de geur totaal weggevallen was. Niks geen citroen!

Door een cursus aromatherapie te volgen ben ik me gaan verdiepen in de opbouw van etherische olie, de geschiedenis en werking van deze planten bommetjes. In Europa moeten wij ons dan ook houden aan bepaalde richtlijnen, maar deze zijn er niet voor niks. Er mag maar een bepaalde hoeveelheid gebruikt worden en alle allergenen moeten vermeld worden op het etiket.

Je kan altijd een allergische reactie krijgen en daarom is het belangrijk om de zeep eerst even te testen op de pols. Ben je zwanger dan moet je veel etenswaren en bijvoorbeeld kruiden laten staan en ook met het gebruik van etherische olie moet je voorzichtig omgaan. Overleg altijd eerst even met je huisarts.


Een compositie maken voor zeep.

Hierbij kom ik gelijk terug op mijn geweldige eerste zeep met citroengeur die uiteindelijk nergens naar rook. Etherische olie verdeel je onder in 3 geurtonen. Toptonen, middentonen en grondtonen.

Toptonen zijn geuren die je meteen ruikt, maar die ook snel vervliegen. Citroen is zo’n topnoot. Veel citrusgeuren zijn topnoten en blijven alleen in zeep hangen als je ze combineert met andere geuren.

Daarna ruik je al snel de middentonen. Denk aan lavendel en geranium. Veel bloemen en bloesemgeuren zijn middentonen. Deze geuren blijven langer hangen dan de topnoten.

Uiteindelijk blijven de grondtonen over. Dit zijn de rijkere en zwaardere geuren die overblijven en vaak de compositie in parfum, huisgeuren en zeep verankeren (vasthouden). Ceder, roos, patchouli zijn grondtonen.

Willen we in zeep toch die frisse citrusgeuren behouden, dan maken we een combinatie van die tonen. De ene geur houdt de andere in stand. Samen helpen ze elkaar overeind te blijven.

Natuurlijk zijn er altijd oliën die je niet hoeft te mengen met andere geuren zoals lavendel  en roos en die blijven dus wel hangen na het verzepingsproces.

Er liggen hier vaak testjes waarbij we verschillende oliën mengen. Ruikt het de volgende dag nog steeds lekker, dan is er een grote kans dat we die geur gaan gebruiken. Daarbij kunnen etherische oliën stimulerend en kalmerend werken, maar hebben ook antiseptische, desinfecterende en verzorgende eigenschappen.

Voor iedereen is geur weer anders, maar een geur kan je binnen één tel terug brengen naar je eerste kus, zwoele avonden uitkijkend over lavendelvelden of de frisheid van een bos bij een opkomend zonnetje. Niets mooiers als het natuurlijk is!