Greeting Message using JavaScript

Rozenolie & rozenhydrolaat

Rozenolie

Rozenolie behoort tot de één van de oudste oliën ter wereld. Rijk, complex (wel meer dan 300 bestanddelen) en behoort tot de godin van de liefde: Aphrodite of Venus. De olie zorgt voor evenwicht en werkt als een afrodisiacum. Een geweldige geur die dan ook veel gebruikt wordt in parfums en andere cosmeticaproducten.

Een nationaal symbool

De grootste rozenplantage is te vinden in Bulgarije, uitgestrekt over een afstand van 140 kilometer, aan de voet van de Balkan en het Sredna Gora gebergte. Het stadje Kazanlak is de hoofdstad van de Rozenvallei  en ieder jaar wordt daar de start van het oogstseizoen gevierd met het Festival van de rozen. Als bezoeker kan je de originele plukkers aan het werk zien en hoe de rozen worden gedestilleerd.

Rozenolie het vloeibare goud!

In de Rozenvallei wordt al meer dan 300 jaar de Damasceense roos verbouwd. Er kan maar een korte tijd geoogst worden en de weersomstandigheden moeten precies juist zijn. De planten gedijen goed op een zanderige grond, houden van milde winters, tijdens de bloei genoeg neerslag en natuurlijk van zonnig en onbewolkt weer. Hoe later op de dag, hoe minder etherische olie de bloem heeft. Daarom wordt er zo vroeg mogelijk begonnen met plukken. Een goede plukker plukt ongeveer 50 kilo per dag.

Voor een liter rozenolie is ongeveer 5.000 kilo verse rozenblaadjes nodig.  Niet voor niets dat rozenolie het ‘vloeibare goud’ wordt genoemd.

Ook in Frankrijk, Marokko en Egypte worden rozen verbouwd en verwerkt tot etherische olie. Deze worden op een andere manier verwerkt en hebben niet dezelfde geurbeleving als de Damasceense roos. De prijs is dus lager.

Het destillatieproces

De etherische olie wordt verkregen door hete waterdamp door de plantendelen te blazen. Deze gaan zweten en geven zo hun etherische olie af. De stoom wordt weer opgevangen in een volgend vat en gekoeld, waardoor ze weer condenseert tot water. Olie en water mengen niet, daardoor zal de olie op het water blijven drijven en dat scheppen ze er dan weer af.

Zo krijg je 2 producten. Rozenolie en rozenhydrolaat.

Een foto van een roze roos.

Rozenhydrolaat

Een hydrolaat is de opgevangen, gecondenseerde stoom en dus eigenlijk een bijproduct. Minder krachtig als de olie, maar nog steeds met een weldadige rozengeur.

Rozenhydrolaat is mild en ideaal voor de gevoelige huid, zowel bij volwassenen, maar ook voor de babyhuid.

– Gebruik het als tonic na het reinigen van je gezicht of als een subtiel parfum;
– Als vervanger voor water als je een kleimasker maakt. Het versterkt de werking van het kleimasker;
– Doe een beetje in een verstuiver en neem deze mee in je tas voor een heerlijke oppepper;
– Voeg een scheutje toe aan het badwater en laat de stress van je afglijden;
– Maak kompressen voor je ogen als deze geïrriteerd zijn;
– Rozenwater werkt verzachtend bij luieruitslag.

Producten: Taoasis rozenwater hydrolaat puur

Een sfeerfoto van een handgemaakt schaaltje met een zeepnetje, make-up pad en rozenhydrolaat.

Rozenwater hydrolaat